Turkiye je još jednom zauzela treće mjesto u svijetu po broju plaža koje su dobile ekološku Plavu zastavu.     Foto: Reuters

Turkiye je još jednom zauzela treće mjesto u svijetu po broju plaža koje su dobile ekološku Plavu zastavu.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog žirija za Plavu zastavu, ukupno 551 plaža, 23 marine, 14 turističkih brodova i 10 pojedinačnih jahti širom Turkiye, dobilo je oznaku Plava zastava.

Među zemljama sa plažama sa Plavom zastavom, Španija je zauzela prvo, a Grčka drugo mjesto. Italija i Francuska su iza Turkiye.

Certifikacija Plave zastave, međunarodni program koji se provodi u 50 zemalja, ekskluzivna je međunarodna ekološka oznaka koja se dodjeljuje plažama i marinama nakon ispunjavanja kriterija koje je postavila Međunarodna fondacija za obrazovanje o životnoj sredini, nezavisna neprofitna organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu u Danskoj.

Južna provincija Antalija u Turkiye, koja se često smatra jednom od najboljih turističkih destinacija u svijetu, zadržala je svoj nivo sa ukupno 231 ekološki prihvatljivom plažom sa Plavom zastavom.

Slijedi jugozapadna provincija Mugla sa 110 plaža s Plavom zastavom, zapadni Izmir sa 63, sjeverozapadni Balikesir sa 46 i jugozapadni Aydin sa 35 plaža.

TRT Balkan / agencije