Fidan je rekao da zemlje treba da osude akte nasilja terorističke grupe PKK nad turskim državljanima koji žive u Evropi, ali i da preduzmu veoma ozbiljne mjere za borbu protiv njih.             Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan zatražio je od članica NATO-a da podrže njegovu zemlju u borbi protiv terorizma.

“Naglasili smo da zemlje članice NATO-a treba da u potpunosti i bezuslovno podrže Turkiye u borbi protiv terorizma“, rekao je Fidan novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka šefova diplomacija NATO-a, gdje je također imao i brojne bilateralne razgovore sa kolegama.

Fidan je rekao i da je tokom razgovora u Briselu upozorio da neke zemlje članice NATO-a ne bi trebale da sarađuju sa terorističkom organizacijom, posebno u ratom pogođenoj Siriji.

“Rekli smo da je to protiv duha NATO saveza“, kazao je Fidan.

Podsjetivši da je dogovoreno imenovanje koordinatora za borbu protiv terorizma na prošlogodišnjem samitu u Vilniusu, Fidan je rekao da se nastavljaju napori da NATO strukturalno sagleda borbu protiv terorizma.

Na sastancima u Briselu je bilo riječi i o aktivnostima terorističke organizacije PKK u Evropi.

“Ono što je žalosno za evropske zemlje je da teroristička organizacija, o kojoj su godinama ćutali, teroriše njihove vlastite ulice. Za nas nije iznenađenje da sada vide te stvari", dodao je on.

Fidan je rekao da zemlje treba da osude akte nasilja terorističke grupe PKK nad turskim državljanima koji žive u Evropi, ali i da preduzmu veoma ozbiljne mjere za borbu protiv njih.

“Vidim da vlasti postaju sve osjetljivije u Evropi. Ovo je zapravo ugodno pitanje. Vidim da se tolerancija prema PKK postepeno smanjuje. To je važno“, dodao je Fidan.

Izbor novog generalnog sekretara NATO-a

NATO ove godine obilježava 75- godišnjicu postojanja, a Fidan je kazao da je Turkiye članica već 72 godine i da daje veliki doprinos savezu i učestvuje u brojnim misijama,

Fidan je najavio da će Turkiye naredne godine biti domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

O utrci za novog šefa NATO-a i nasljednika aktuelnog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, Fidan je rekao da se nedavno sastao s holandskim premijerom Markom Rutteom, koji je najavio svoju kandidaturu da postane sljedeći generalni sekretar. Dodao je da bi Rutte uskoro trebao i posjetiti Turkiye.

Nedavno je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski razgovarao s Rutteom, a Fidan je kazao da če Erdogan uskoro objaviti koga će podržati na bazi svojih zahtjeva i očekivanja od budućeg šefa NATO-a.

Regionalne teme

Šef turske diplomacije Fidan je također kazao da su postojeća ograničenja turskoj odbrambenoj industriji nekompatibilna s duhom NATO-a i da ih treba ukloniti.

O ratu u Ukrajini, Fidan je kazao da Turkiye podržava sigurnost i suverenitet Ukrajine i da treba tražiti načine za mir i prekid vatre.

Fidan je također rekao da je razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze sa svojim kolegama na marginama sastanka NATO-a i izrazio zabrinutost zbog nepodnošljive situacije u toj enklavi.

“Konkretno, više puta smo isticali potrebu za prekidom vatre, hitnom humanitarnom pomoći i perspektivom rješenja dvije države. Dobro je da se sada gotovo sve naše kolege slažu s nama. Važno je da međunarodna zajednica postigne ovo razumijevanje tokom procesa u smislu diplomatskih dobitaka, ali treba učiniti više u smislu promjene nečega na terenu. Naša odlučnost po ovom pitanju se nastavlja“, poručio je Fidan.

Erdoganova posjeta SAD-u

Nakon bilateralnog sastanka sa američkim državnim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom u Briselu, Fidan je rekao da su razgovarali o predstojećoj posjeti Erdogana SAD-u na poziv njegovog kolege Joea Bidena.

Fidan je rekao da će Erdoganov dnevni red uključiti različita pitanja, uključujući bilateralne i regionalne odnose, pri čemu će u fokusu biti Gaza.

“Na dnevnom redu će biti i Ukrajina. Ova dva rata tiču se našeg regiona. U isto vrijeme, oba pokreću globalne linije rascjepa. Naš predsjednik će nastaviti da skreće pažnju na njih i naglasiti našu osjetljivost po ovim pitanjima“, kazao je Fidan.

TRT Balkan / agencije