Zvaničnici su utvrdili da je 263.800 samostalnih jedinica u 61.722 objekta bilo potrebno hitno rušenje, a koje su teško oštećene i srušene.     Foto: AA

Više izvođača radova i drugih odgovornih za loše izgrađene zgrade koje su se srušile i izazvale masovne žrtve u prošlosedmičnom razornom zemljotresu privedeno je širom Turkiye, rekli su izvori.

U okrugu Turkoglu u južnoj pokrajini Kahramanmaras, tri osobe su privedene zbog zgrada koje su se srušile u zemljotresima 6. februara, u kojima je poginulo više od 38.000 ljudi, a 108.000 je povrijeđeno, javlja Anadolu Agency.

Još pet izvođača privedeno je u Istanbulu zbog "ubistva iz nemara" pod koordinacijom Ureda glavnog javnog tužioca u Kahramanmarasu.

Još dvije osobe za koje se sumnja da su umiješane u neispravne građevinske radove privedene su u jugoistočnoj pokrajini Osmaniye.

U međuvremenu, u južnoj pokrajini Adana, broj ljudi privedenih zbog neispravnih građevinskih radova porastao je na 12.

Pored toga, dvojica osumnjičenih, od kojih je jedan izvođač radova, uhapšena su u jugoistočnoj pokrajina Sanliurfa u istrazi urušavanja zgrade koje je odnijelo 17 života.

Uhapšen je i građevinski inženjer koji je projektovao neispravnu zgradu u četvrti Haliliye u Sanliurfi. U iznenadnom urušavanju objekta poginulo je 14 ljudi.

Ministarstvo pravde Turkiye naložilo je tužiocima u 11 pokrajina da uspostave posebne "urede za istraživanje zločina zemljotresa".

Pružanje domova žrtvama

Turkiye je obećala da će istražiti sve za koje se sumnja da su odgovorni za urušavanje zgrada i naredila pritvor za više od 100 osumnjičenih, uključujući investitore.

Zvaničnici su utvrdili da je 263.800 nezavisnih jedinica u 61.722 zgrade teško oštećeno, zbog čega je potrebno hitno rušenje.

Oko 86.673 samostalne jedinice u 13.917 zgrada su umjereno oštećene, a 749.654 samostalne jedinice u 121.515 zgrada su lakše oštećene. Neoštećeno je blizu 915.723 samostalnih jedinica u 229.023 zgrade.

Radovi na procjeni štete se nastavljaju u svim pokrajinama pogođenim zemljotresom.

UN kaže da je blizu 47.000 zgrada moglo biti uništeno ili oštećeno u dva zemljotresa.

U zemljotresima je poginulo najmanje 38.000 ljudi, dok su vlasti u susjednoj Siriji prijavile više od 5.800 smrtnih slučajeva.

Ujedinjeni narodi su u četvrtak pokrenuli kampanju za više od milijardu dolara sredstava za tursku humanitarnu operaciju, samo dva dana nakon što su uputili apel od 400 miliona dolara za Sirijce.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u srijedu da će prvo završiti akcije potrage i spašavanja, a zatim pružiti usluge smještaja i preživljavanja za žrtve zemljotresa "tako što će se pobrinuti da niko ne pati".

TRT Balkan