Erdogan je rekao da je njegov ruski kolega Vladimir Putin pozdravio ovaj prijedlog u njihovom najnovijem telefonskom razgovoru.      Foto: AA

Turkiye je u četvrtak izrazila spremnost na saradnju sa Sirijom i Rusijom u njezinim protivterorističkim naporima.

"Trenutno želimo napraviti zajednički trilateralni korak sa Sirijom i Rusijom. Za to bi se prvo trebale okupiti naše obavještajne organizacije, zatim naši ministri odbrane, a onda bi se trebali sastati naši ministri vanjskih poslova, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u avionu na povratku iz posjete Turkmenistanu.

Erdogan je rekao da je njegov ruski kolega Vladimir Putin pozdravio ovaj prijedlog u njihovom najnovijem telefonskom razgovoru.

"Predložio sam Putinu (op.a. ruski predsjednik Vladimir) da se prvo mi lideri okupimo, na što on pozitivno gleda, tako ćemo pokrenuti lanac pregovora", kazao je Erdogan.

Ističući da je teroristička organizacija aktivna u Siriji, posebno u njenim sjevernim dijelovima, Erdogan je rekao da će njegova zemlja uzeti stvari u svoje ruke ako zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastave da obezbjeđuju hiljade kamiona oružja, municije, alata i opreme za teroriste u Siriji.

Turski predsjednik je također prokomentarisao posljednje izjave visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrell-a koje su ciljale na Turkiye zbog njenih veza s Rusijom i pozivajući se na pridruživanje sankcijama EU-a protiv Moskve.

"Ne uzimam Borrella kao svog sagovornika. On može biti samo sagovornik gospodina (turskog ministra vanjskih poslova) Mevluta (Cavusoglua)", rekao je Erdogan, opisujući Borrellove primjedbe kao "ružne“.

Upitan o mjerama Njemačke protiv zavjere desničarskih ekstremista, Erdogan je pozdravio mjere i rekao da je važno rasvjetljavanje procesa u okviru vladavine prava.

"Moj narod, moja zemlja je ta koja će najbolje razumjeti osjećaj u Njemačkoj protiv planova državnog udara. Nažalost, ne mogu reći da vidimo istu solidarnost i razumijevanje našeg prijatelja i saveznika Njemačke", poručio je Erdogan.

Govoreći o Siriji, Erdoan je rekao kako su bušotine nafte u toj zemlji su pod zaštitom koalicijskih snaga, da naftu režimu prodaje teroristička organizacija. "Dosad smo imali strpljenja, ali ga više nemamo", rekao je Erodgan.

TRT Balkan / agencije