Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.      Foto: AA

U Turkiye se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 103. godišnjica osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM).

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Turkiye tradicionalno se obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz zemlje i inostranstva.

Nacionalni ministar obrazovanja Mahmut Ozer započeo je dan prateći grupu djece u posjeti Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari.

Turski narod ima "vjeru i povjerenje u našu djecu, kojoj ćemo povjeriti našu svetu domovinu", naveo je Ozer.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turkiye.

Na današnji dan 1924. godine odlučeno je da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci.

Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

TRT Balkan / agencije