Smještena u ruralnom kraju u okrugu Beydag u provinciji Izmir, ova škola je imala prazno skladište koje se sada koristi kao sklonište za mačke.      Foto: AA

Škola u Izmiru, zapadnoj pokrajini Republike Turkiye, u kojoj se obrazuje 19 učenika, postala je sklonište za oko 30 udomljenih mačaka. Mačke budu na nastavi, slobodno se kreću po hodniku i igraju se sa djecom za vrijeme odmora.

Alaca, Loya, Gece, Gunes, Uzum, Toshiba i Panther su imena nekih mačaka, sa kojima učenici dijele učionicu u osnovnoj školi Adagure.

Smještena u ruralnom kraju u okrugu Beydag u provinciji Izmir, ova škola je imala prazno skladište koje se sada koristi kao sklonište za mačke.

Učiteljica Evrim Mutluay, koja predaje oko 16 godina, transformisala je skladište u udoban dom za mačke u okviru svog projekta "Škola sa šapama".

Projekat ima za cilj povećanje interesovanja učenika za učenje u školskom okruženju.

"Kada sam došla ovdje, prvo što sam vidjela kod djece je negativan stav prema školi, dijelom i zbog efekta pandemije. Razmišljala sam šta mogu učiniti za njih", ispričala je učiteljica.

Projekat ima za cilj povećanje interesovanja učenika za učenje u školskom okruženju. AA

Dodala je da nekoliko učenika nije pohađalo nastavu.

"Osigurali smo njihovo prisustvo na nastavi zahvaljujući povezanosti sa mačkama i tako su nastavili dolaziti u školu", rekla je ona.

Pojasnila je i da ovaj projekat pomaže djeci u izgradnji osećaja odgovornosti jer je potrebno da se brinu o mačkama i da ih hrane.

"Postoji zaista jaka ljubav između mačaka i djece. Drugim riječima, djeca koja nisu htela da idu u školu počela su da posećuju azil čak i vikendom i počela da se brinu o mačkama i da čiste njihovo sklonište. Razvili su pozitivan stav prema školi", rekla je Evrim Mutluay.

Ona koristi različite obrazovne prakse, a dala je doprinos i objektima škole.

Najviše vremena posvećuje organizovanju aktivnosti za lični i društveni razvoj učenika. Ljubav prema prirodi i životinjama je ono na šta se najviše fokusira.
"Dijete koje voli prirodu i životinje nikog nije povrijedilo", kaže ona.

TRT Balkan / agencije