Broj smrtno stradalih od posljedica oluje Daniel i popratnih poplava na istoku Libije premašio je 6.000, a nekoliko hiljada i dalje se vode kao nestali.     Foto: AA

Ministar zdravlja Turkiye Fahrettin Koca izjavio je da će 148 zdravstvenih radnika otputovati u Libiju, koja je pogođena razornim poplavama.

Koca je na nalogu na društvenim mrežama objavio da će grupa zdravstvenih radnika večeras brodom isploviti iz turske luke Izmir Alsancak.

Podsjetio je da je Ministarstvo odmah nakon katastrofe u Libiju poslalo dva tima za hitne slučajeve, medicinski materijal, agregate, lijekove i medicinsku opremu, kao i medicinske timove UMKE i UMKE ATAK od 11 ljudi.

Istakao je da će ukupno 159 zdravstvenih radnika iz Turkiye pružati pomoć libijskom narodu.

"Šaljemo još dvije potpuno opremljene terenske bolnice i šest jedinica hitne pomoći, deset vozila hitne pomoći, sedam vozila UMKE ATAK, te šest vozila hitne pomoći", kazao je Koca.

Broj smrtno stradalih od posljedica oluje Daniel i popratnih poplava na istoku Libije premašio je 6.000, a nekoliko hiljada i dalje se vode kao nestali.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u ponedjeljak je objavila da je broj nestalih nakon poplava veći od 10.000.

Obilne kiše kao posljedica snažnog ciklona zahvatile su u nedjelju nekoliko područja na istoku Libije, među kojima su Bengazi, Al Bayda i Al-Marj, kao i Soussa i Derna.

TRT Balkan / agencije