Roda Yaren već 12. godinu dolazi u Eskikaraagac, gdje se nalazi njeno gnijezdo s pogledom na jezero.     Foto: AA

Dolazak Yarena i njegove “supružnice“ Nazli zabrinuo je one koji ga čekaju jer je prošlo 11 dana od datuma kojeg je stizao ranijih godina u svoje gnijezdo s pogledom na jezero, i obradovao je mnoge fanove.

Roda Yaren, koja je poznata po “priči o prijateljstvu“ s ribarom Ademom Yilmazom, stigla je do Eskikaraagaca, člana Evropske asocijacije sela roda tokom sezone migracije, i sletjela na Yilmazov čamac.

Pozirajući “tradicionalno“ s Yarenom u svom čamcu, Yilmaz je rekao u izjavi: “Umro sam i oživio od 6. do 15. Sve vrijeme sam se pitao hoće li doći ili ne. Hvala Bogu da se vratio 11 dana nakon što je stigao prošle godine. Svim našim voljenima želimo dobrodošlicu u naše selo. Moje komšije i ja smo bili veoma sretni zbog Yarenovog dolaska. Ne mogu da opišem svoju sreću, veoma sam sretan.“

Fotograf prirode i divljih životinja Alper Tuydes rekao je da je vrijeme bilo sniježno kada je Yaren došao prošle godine. Navodeći da su mislili da je zakasnio ne bi li izbjegao snijeg, Tuydes je rekao: “On je i star, plašili smo se da postoji mogućnost da neće doći. Svake godine se opraštamo od njega s ovom mogućnošću. Ali je ipak došao. Pored ovoliko loših dešavanja, ova roda je postala simbol iščekivanja s nadom i na kraju i ove godine imala je sretan kraj. Neka joj bude život dug kao i perje.“

Eskikaraagac, jedino naselje koje predstavlja Turkiye u Evropskom udruženju sela roda, nalazi se na migracionoj ruti kroz koju svake godine prođu desetine hiljada roda tokom perioda migracije. Naselje je također dom roda koje se ne sele. Adem Yilmaz, koji se prije 12 godina sprijateljio s rodom zvanom Yaren, koja je sletjela na njegov čamac dok je pecao u jezeru Uluabat, stekao je međunarodnu slavu kada je Alper Tuydes podijelio svoje fotografije ovog prizora.

Turizam također oživi u Eskikaraagacu dolaskom rode Yaren u proljeće. Zahvaljujući kameri koju je postavila opština Karacabey, korisnici mogu gledati Yarenin dom na stranici yarenleylek.com i na YouTubeu.

TRT Balkan / agencije