Osumnjičeni Ayberk je također provodio akcije prijetnje i pratnje meta koje je od njega tražio MOSSAD.            Foto: AA

U zajedničkoj operaciji Nacionalne obavještajna službe Turkiye (MIT) i Policijska uprava Istanbula privedeno je sedam osoba za koje je utvrđeno da su povjerljive informacije prodavali izraelskoj obavještajnoj službi MOSSAD.

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da su timovi MIT-a i Odjela za borbu protiv terorizma policije Istanbula izveli uspješnu operaciju hvatanja sedam osumnjičenih, među kojima je i Hamza Turhan Ayberk, bivši državni službenik koji je učestvovao u jutarnjim emisijama na televiziji, te da je MOSSAD kontaktirao Ayberka preko njegovog agenta kodnog imena “Victoria“.

MIT je utvrdio da je Ayberk kao privatni detektiv odavao informacije MOSSAD-u u zamjenu za novac.

Osumnjičeni Ayberk je formirao i svoj tim ljudi, uključujući javne službenike, kako bi dolazio do informacija o ljudima i kompanijama sa Bliskog istoka u Turkiye i to po uputama MOSSAD-a.

Ayberka, za kojeg je utvrđeno i da je 2019. godine prošao NOSSAD-ovu obuku u Beogradu u vezi sa poslom koji treba ovavljati, izraelska tajna služba je u početku koristila za jednostavnije zadatke.

Ayberk je koristio tajne komunikacijske aplikacije pod vodstvom MOSSAD-a, a naknadu je primao u kriptovalutama kako bi izbjegao službene evidencije.

Osumnjičeni Ayberk je također provodio akcije prijetnje i pratnje meta koje je od njega tražio MOSSAD.

TRT Balkan / agencije