U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova u petak navodi se da su ožalošćeni zbog prevelikog broja gubitaka života, među kojima su djeca i žene.     Foto: Reuters

Turkiye je u petak pozvala na pravednu podjelu odgovornosti i tereta nakon što je najmanje 78 migranata poginulo pri prevrtanju broda u srijedu kod jugozapadne Grčke.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova u petak navodi se da su ožalošćeni zbog prevelikog broja gubitaka života, među kojima su djeca i žene.

"Izražavamo saučešće rodbini onih koji su izgubili živote i želimo brz oporavak povrijeđenih", navodi se u saopštenju.

Najmanje 78 migranata poginulo je kod jugozapadne Grčke kada je čamac koji je navodno prevozio više od 600 migranata potonuo u ranim satima 14. juna.

Do sada su grčke vlasti spasile 104 osobe, od kojih je devet pod istragom zbog optužbi za krijumčarenje ljudi.

"Ova tragedija na Mediteranu ne bi bila ni prva ni posljednja. Takve tragedije nije moguće spriječiti bez otklanjanja osnovnih uzroka iregularnih migracija. Svako kontra rješenje samo bi pogoršalo patnje migranata i izbjeglica, ali i kao povećanje broja poginulih na moru", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da je zajednička odgovornost poboljšati uslove života migranata i izbjeglica.

"Ovaj tragični incident je još jednom pokazao obavezu međunarodne zajednice da hitno pronađe rješenja za ovo pitanje", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNCHR) Turkiye je domaćin najvećem broju izbjeglica na svijetu, oko 3,9 miliona izbjeglica.

"Približavajući se 20. junu, Svjetskom danu izbjeglica, još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu na pravednu podjelu odgovornosti i tereta, te ohrabrujemo da sarađujemo kako bi se eliminisali osnovni uzroci migracijskih kretanja u našem regionu", saopštilo je Ministarstvo.

TRT Balkan / agencije