Konferencija se održava pod temom “Borba protiv dezinformacija i islamofobije u eri post-istine“, a Altun je rekao da dezinformacije ubrzavaju širenje islamofobije širom svijeta.     Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je da bi međunarodna zajednica trebala poduzeti konkretne mjere u borbi protiv islamofobije, prijetnje s kojom se suočava cijeli svijet.

“Zaista, jedna od današnjih globalnih prijetnji je nesumnjivo islamofobija. Neprijateljstvo prema islamu i muslimanima je intenzivno evidentno u cijelom svijetu“, rekao je Altun sinoć u obraćanju na 12. konferenciji ministara informisanja Organizacije islamske saradnje (OIC).

Tokom konferencije u Istanbulu, ministri i visokorangirani predstavnici iz 57 država će razgovarati kako bi produbili saradnju u oblasti medija, komunikacija i informisanja u islamskom svijetu.

Konferencija se održava pod temom “Borba protiv dezinformacija i islamofobije u eri post-istine“, a Altun je rekao da dezinformacije ubrzavaju širenje islamofobije širom svijeta.

“Islamofobija također ima obilježje koje dijeli svjetsku zajednicu i ugrožava globalni mir i stabilnost. Stoga cijeli svijet treba da vidi islamofobiju kao otvoreni zločin iz mržnje, zločin protiv čovječnosti i da se efikasno bori protiv ovog zločina. Drugim riječima, borba protiv ovog zločina trebala bi biti jedna od glavnih dužnosti, ne samo muslimana, nego i međunarodne zajednice“, poručio je Altun.

Naglasio je da je nepobitna i uloga koju imaju međunarodni mediji i globalni trustovi mozgova u širenju islamofobije.

“Nažalost, međunarodni mediji slikaju izuzetno negativan portret muslimana“, dodao je Altun.

Također je kazao kako Turkiye i njene institucije ulažu velike napore u borbi protiv islamofobije i podizanju svijesti o ovom pitanju.

Turkiye je preuzela od Saudijske Arabije mandat predsjedatelja Konferencijom ministara informisanja OIC-a.

TRT Balkan / agencije