“Nepravedno je da Palestini nije dopušteno da postane članica UN-a", poručio je Fidan.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da se suprotstavi američkom vetu na kandidaturu Palestine za članstvo u Ujedinjenim narodima (UN) i prizna državu Palestinu.

“Nepravedno je da Palestini nije dopušteno da postane članica UN-a. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se suprotstavi ovoj nepravdi i prizna državu Palestinu”, rekao je Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mauritanskim kolegom Mohamedom Salemom Ouldom Merzougom u Istanbulu.

Tokom sastanka s Merzougom, Fidan je rekao da su razgovarali o “tekućem masakru u Gazi”, dodavši: “Baš kao i Turkiye, Mauritanija također usvaja osjetljivu politiku u vezi s palestinskim pitanjem, posebno u vezi sa situacijom u Gazi, i pruža svu moguću podršku.”

Fidan je rekao da su Turkiye i Mauritanija u "velikoj solidarnosti" po pitanju Gaze, dodajući: "Nastavit ćemo našu saradnju za hitan prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći."

Fidan je također rekao da će se napori dviju država nastaviti "neometano sve dok se ne uspostavi nezavisna i suverena palestinska država, s glavnim gradom Istočnim Jerusalimom i teritorijalnim integritetom, na temelju granica iz 1967. godine".

TRT Balkan / agencije