Turkiye će nastaviti da doprinosi koracima koji će osigurati trajni prekid rata, povlačenje Izraela iz cijele Gaze, te uzajamno oslobađanje talaca i zatvorenika, saopćilo je Ministarstvo.      Foto: AA Archive

„Turkiye pozdravlja usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na prekid vatre u palestinskoj Gazi“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye, nazivajući to „važnim korakom“.

„Smatramo da je Rezolucija 2735 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, usvojena 10. juna, koja ima za cilj donošenje prekida vatre u Gazi, važan korak ka okončanju masakra“, navodi se u saopćenju Ministarstva u utorak.

„Pozdravljamo konstruktivan i pozitivan pristup Hamasa prema planu prekida vatre“, dodaje se u saopćenju.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Vijeće sigurnosti u ponedjeljak usvojilo rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Američke Države, a kojom se podržava prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena za prekid vatre u Gazi.

Rusija je bila suzdržana tokom glasanja, dok su preostalih 14 članova Vijeća glasali za.

„Imperativno je da Izrael objavi svoju predanost provedbi trajnog prekida vatre i u potpunosti provede sve elemente rezolucije“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

„Turkiye će nastaviti doprinositi koracima koji će osigurati trajni kraj rata, povlačenje Izraela iz cijele Gaze, uzajamno oslobađanje talaca i zatvorenika, povratak raseljenih Palestinaca u Gazu, neprekidno i adekvatno dostavljanje humanitarne pomoći te obnovu Gaze“, dodaje se.

TRT Balkan / agencije