Keceli je dodao da se Turkiye nada da će se Izrael odmah pridržavati odredbi rezolucije.     Foto: AA

Vlasti Republike Turkiye pozdravile su usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom ramazana.

“Pozitivnim korakom smatramo rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi za mjesec ramazan i humanitarni pristup Gazi“, rekao je portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli.

Keceli je dodao da se Turkiye nada da će se Izrael odmah pridržavati odredbi rezolucije.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da zauzme jedinstven stav naspram Izraela kako bi se okončala humanitarna katastrofa u Gazi i pronašlo trajno rješenje za izraelsko-palestinski sukob“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Vijeće sigurnosti UN-a danas je usvojilo nacrt rezolucije kojom se traži hitan prekid vatre tokom ramazana, koji bi se pretvorio u trajni i održivi prekid vatre u Pojasu Gaze.

“Vijeće sigurnosti je upravo odobrilo dugoočekivani nacrt rezolucije o Gazi, koji zahtijeva hitan prekid vatre i bezuvjetno oslobađanje svih talaca. Ova rezolucija se mora provesti, njen neuspjeh bi bio neoprostiv“, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na društvenoj mreži X.

Nacrt rezolucije su pripremile privremene članice Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švicarska i izglasan je sa 14 glasova za i jednim suzdržanim. Suzdržan je bio SAD.

TRT Balkan / agencije