Rupe nastale posljednjih godina nisu veoma široke, ali dosežu i dubinu od 90-95 metara.      Foto: AA

Pojava kratera i vrtača na poljima centralne Anadolije privlači pažnju javnosti posljednjih godina, a geološki faktori i nekontrolirano korištenje podzemnih voda dovode do učestalosti te pojave i toga da je dubina veća od promjera tih kratera.

U ravnici Konye i bazenu Slanog jezera (Tuz Golu), duboke šupljine formirane su u vapnenastom tlu, koje se s vremenom topilo pod zemljom i jednostavno se urušilo na površini.

Rupe nastale posljednjih godina nisu veoma široke, ali dosežu i dubinu od 90-95 metara. Ranije se najčešće radio o širokim i plitkim ulegnućima tla.

Dvije vrtače nedavno nastale u kratkom intervalu u distriktu Sultanhani također su manjeg prečnika, cilindrične i duboke.

Divlje navodnjavanje poljoprivrednih površina je stvorilo ozbiljan problem.     Foto: AA

Profesor Tehničkog fakulteta Univerziteta u Aksarayu Hatim Elhatip je kazao da su posljedice suše u zemlji pratile i vrtače i da se sada može govoriti o starim i novim vrtačama u kontekstu perioda njihovog nastanka, ali i uzroka i karakteristika.

"U prošlosti ponikve uglavnom nisu bile jako duboke, imale su veliki promjer. Sada imamo pojavu ljevkastih kratera. Novonastale ponikve u zadnjih pet godina ne nastaju kao stare. Nisu velikog promjera na površini tla, ali imaju cilindričnu formu ka dubini. To znači da su podzemne vode sada vrlo niske. To je zbog činjenice da su se povukle u dubinu. Naše podzemne vode su otišle ispod 170-200 metara", kazao je Elhatip.

Elhatip je primijetio da je isti slučaj i s malim vrtačama koje se pojavljuju u kratkim intervalima u okrugu Sultanhani.

On je naglasio da se voda u arteškim bunarima nekontrolirano crpi tokom divljeg navodnjavanja poljoprivrednih površina te upozorava da je takva situacija stvorila ozbiljan problem.

Elhatip je rekao da su podzemne vode sada značajno smanjene i da će negativni učinci ovih povlačenja dosegnuti ozbiljne razmjere. Dodao je da se hitno mora zaustaviti takva vrsta navodnjavanja polja i konsultirati struka kako bi se spriječio potpuni nestanak podzemnih voda.

TRT Balkan / agencije