Turkiye, koja se nalazi tik uz Evropsku uniju, postaje sve važnija za sektor logistike u opskrbi robom.      Foto: AA

Turkiye je postala istaknuti centar prilika za mnoge njemačke kompanije usred izazova koje predstavljaju krhki lanci snabdijevanja, rekao je Thilo Pahl, generalni direktor prekomorske turske privredne komore za njemački list Handelsblatt.

"Globalna kriza lanca snabdijevanja čini Turkiye omiljenim mjestom za njemačke uvoznike i izvoznike", rekao je Pahl u izvještaju objavljenom u utorak.

Naglasio je da Turkiye, zbog svog povoljnog geografskog položaja pored zemalja članica EU, postaje sve značajnija za sektor logistike.

Konflikt između Rusije i Ukrajine nedavno je primorao neke kompanije da presele svoje poslovanje u zemlju, rekao je Pahl.

"Postoji potencijal za stvaranje proširenog trgovinskog koridora od Azije do Evrope − preko Turkiye."

Tobias Bartz, izvršni direktor njemačke brodarske kompanije Rhenus, također je rekao da zapadne kompanije žele premjestiti svoje poslovanje iz Azije u regije u blizini Evrope.

"Turkiye, koju čini mlado i veoma obrazovano stanovništvo, idealno je mjesto za proizvodnju i trgovinu", rekao je Bartz za Handelsblatt.

Turski izvoz u porastu

Mnoge kompanije sada više vole da vode svoje operacije s lokacija na kojima je moguća isporuka vozom ili kamionima u slučaju nužde, dodaje se u izvještaju.
Turska ekonomija je brzo odgovorila na ovu novu potrebu.

U izvještaju se također navodi da su turski poduzetnici uspješno popunili praznine u globalnom lancu snabdijevanja turskim proizvodima, uprkos izazovima koje je postavila pandemija COVID-19.

Obim izvoza u Turkiye značajno je porastao posljednjih godina, uprkos krizi u svijetu i stalnoj inflaciji.

Obim stranih direktnih investicija iznosio je 464 miliona dolara prije početka rata u Ukrajini u februaru.

Ova brojka je dostigla 1,7 milijardi dolara prošlog juna, prema podacima turske Centralne banke.

TRT World