Nakon što je ukrcaj završen, brod je napustio luku i uputio se prema Al-Arishu u Egiptu, blizu egipatskog graničnog prijelaza Rafah.     Foto: AA

Brod s humanitarnom pomoći Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze krenuo je iz turske provincije Izmir rano u petak.

Medicinski materijal i kola hitne pomoći ukrcani su na teretni brod, koji se u četvrtak kasno usidrio u luci Alsancak u Izmiru.

Nakon što je ukrcaj završen, brod je napustio luku i uputio se prema Al-Arishu u Egiptu, blizu egipatskog graničnog prijelaza Rafah.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca ranije je najavio da će oko 500 tona pomoći, uključujući lijekove, medicinske uređaje, osam poljskih bolnica, 20 vozila hitne pomoći i medicinski potrošni materijal, biti dopremljeno u Gazu preko Egipta.

Nakon 16-godišnje izraelske blokade, od početka trenutnog sukoba prije više od mjesec dana, uslijedila je izraelska opsada pa je Gaza ostala bez snabdijevanja vodom, strujom i gorivom, zbog čega su mnoge bolnice morale biti zatvorene.

Zbog ove situacija isporuka pomoći iz zemalja poput Turkiye predstavlja spas za Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim napadom Izraela od 7. oktobra, nakon napada Hamasa na Izrael.

TRT Balkan / agencije