Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, ona čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu.    Foto: AA

Turkiye je u četvrtak pozvala Švedsku da ispuni svoje obaveze u vezi sa borbom protiv terorizma kako bi započela ratifikaciju pristupanja Švedske NATO-u.

"Kristalno jasna poruka našim švedskim prijateljima! Ispunite svoje obaveze koje proizilaze iz Trilateralnog memoranduma i poduzmite konkretne korake u borbi protiv terorizma. Ostalo će uslijediti", poručio je Mevlut Cavusoglu na Twitteru.

Ranije je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, tokom svog govora na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu, rekao da je Švedska ispunila "sve obaveze" da postane članica NATO-a, pozivajući Turkiye i Mađarsku da ratifikuju njenu kandidaturu.

"Današnji sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu pokazao je snažnu podršku država članica članstvu Švedske u NATO-u", naveo je Billstrom na Twitteru.

U četvrtak je na snagu stupio novi zakon o borbi protiv terorizma, koji je prošlog mjeseca ratificirao švedski parlament. Zakon je bio jedan od glavnih zahtjeva Turkiye za ratifikaciju članstva ove nordijske zemlje u NATO-u.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. Prošlog juna, Finska i Švedska potpisale su memorandum s Turkiye kako bi odgovorila na sigurnosne zabrinutosti Ankare, a visoke diplomate i zvaničnici iz tri zemlje održali su od tada različite sastanke kako bi razgovarali o implementaciji trilateralnog sporazuma.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, ona čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu kako bi odgovorila na sigurnosne brige Ankare.

Švedska se pridružila neformalnom sastanku u Oslu kao zemlja pozvana u NATO.

TRT Balkan / agencije