Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan s venecuelanskim kolegom Yvanom Gilom tokom sastanka u Caracasu.     Foto: AA

Venecuela ima "izuzetno važno mjesto" u politici Turkiye u pogledu regiona, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Postoji mnogo pitanja o kojima imamo zajednički stav s Venecuelom, posebno o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Najvažnije od njih je pitanje Palestine", rekao je Fidan na konferenciji za novinare sa svojim venecuelanskim kolegom, Yvanom Gilom, u glavnom gradu u subotu u Caracasu.

Fidan je zahvalio Venecueli na stavu protiv "trajne nepravde, ugnjetavanja, bezakonja, dvostrukih standarda i truleži međunarodnog sistema", posebno u Palestini.

"Kako se broj zemalja u ovoj poziciji bude povećavao, pritisak koji će se zaista pojaviti biće sve veći i nadamo se da ćemo zajedno uspjeti spriječiti ovo ugnjetavanje", dodao je on.

Napori za povećanje obima trgovine

Fidan je svoju latinoameričku turneju nastavio u Venecueli, kao prvu otkako je u junu preuzeo ulogu glavnog diplomate te zemlje.

"Imali smo priliku da potvrdimo zajedničku volju za unapređenjem strateškog odnosa između dvije zemlje na svim poljima", rekao je on.

Napominjući da su Turkiye i Venecuela održale "veoma produktivne odnose koji se poboljšavaju" na svim nivoima, on je rekao da postoji veliki potencijal u privredi, trgovini, rudarstvu, energetici, poljoprivredi i turizmu.

"Iskreno, očekujemo da će obim trgovine između naše dvije zemlje, koji je prošle godine iznosio blizu 800 miliona dolara, dostići cilj od 3 milijarde dolara koji su postavili naši lideri ove godine", naveo je.

Fidan je dodao da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također planira posjetiti Venecuelu ove godine.

TRT Balkan