Turkiye: Počeo “Maraton u pustinji Kapadokije“

Turkiye: Počeo “Maraton u pustinji Kapadokije“

U izazovnoj trci učestvuje oko 300 sportista iz 42 zemlje.
Prvi “Maraton u pustinji Kapadokije“ počeo je stazom dugom 30 kilometara u okrugu Goreme u Nevsehiru.        Foto: AA

Prvi “Maraton u pustinji Kapadokije“ počeo je stazom dugom 30 kilometara u okrugu Goreme u Nevsehiru, u regiji Centralna Anatolija u Turkiye.

Oko 300 trkača iz 42 zemlje učestvuje u ovoj izazovnoj trci, a sportisti su proveli noć u šatorima postavljenim na startnoj liniji u dolini Kiliclar, pripremajući se za trku koja je počela u 5:30 po lokalnom vremenu.

Trkači će preći slikovite doline Kiliclar, Gulludere, Kizilcukur, Ask i Guvercinlik, poznate po zapanjujućim vilinskim dimnjacima i završiti trku kod sela Cavusin.

Oko 300 trkača iz 42 zemlje učestvuje u ovoj izazovnoj trci.     Foto: AA

"Ranije smo organizovali ovaj pustinjski maraton u Jordanu, Egiptu i Maroku, a sada smo oduševljeni što smo u Kapadokiji. Učesnici su oduševljeni jer je ovo divno mjesto. Veoma smo sretni što smo ovdje. Pogled oduzima dah sa balonima na vrući vazduh koji doprinose ljepoti trčanja", rekao je organizator događaja Cyril Gauthier.

Svečana dodjela nagrada biće održana u Goremeu.

Kapadokija je jedna od najatraktivnijih regija Turkiye, koja privlači turiste svojim prekrasnim prirodnim ljepotama i historijskim lokacijama.

Ova bajkovita regija svake sezone nudi jedinstveno iskustvo.      Foto: AA

Ova bajkovita regija svake sezone nudi jedinstveno iskustvo sa svojim pećinskim hotelima, šarenim balonima na vrući vazduh, posebnim kulturnim sadržajima i vinogradarskim i grnčarskim naslijeđem starim hiljadama godina. Pored jedinstvene gastronomije, među najvažnijim razlozima za obilazak ove regije su vilinski dimnjaci, pećinski hoteli i letovi balonima.

TRT Balkan / agencije