Panel pod nazivom "Mogućnosti koprodukcije u regionu" održan je u Istanbulu u okviru "12 Punto", platforme za razvoj scenarija i koprodukcije koju je TRT organizovao peti put.      Foto: AA

Panel pod nazivom "Mogućnosti koprodukcije u regionu" održan je u Istanbulu u okviru "12 Punto", platforme za razvoj scenarija i koprodukcije koju je TRT organizovao peti put.

Na događaju održanom u Feriye, vodeći ljudi filmskih centara iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Srbije govorili su o festivalima, filmskoj industriji i kinematografiji.

Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore, istakla je da je ovaj centar nova javna ustanova.

"Do sada smo obezbijedili šest miliona eura za filmsku produkciju. Podržali smo skoro 175 projekata", kazala je Božović.

Napominjući da se trude da podrže filmske stvaraoce u svim fazama kao što su kinematografija i razvoj scenarija, Božović je kazala da su u kontaktu sa regionom Balkana.

"Važni su nam Srbija i Hrvatska. Nadam se da će ovo biti odlična prilika. Sastali smo se sa predstavnicima iz svijeta turskog filma. Veoma je važno svjedočiti njihovim projektima. Naš put je tek počeo. Podržavamo dugometražne i kratkometražne filmove. Svake godine podržavamo između četiri i 17 projekata. Veoma nam je važan sadržaj i kvalitet priča", pojasnila je Božović.

Ravnateljica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar istakla je da je njihova osnivačka svrha finansiranje nezavisnih filmskih stvaratelja u Sloveniji.

"Tokom godina to je postalo više od toga. Počeli smo da finansiramo koprodukcije. Od 2010. godine obezbjeđujemo sredstva i za televizijske serije i akademske studije", izjavila je Bučar.

Istakla je da žele da podrže i projekte iz Turkiye.

Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), izjavila je da su u početku samo podržavali produkciju.

"Kasnije smo počeli podržavati koprodukcije i produkcije u razvoju. Također finansiramo festivale i obuke. Jako se trudimo promovisati hrvatske filmove. Vrlo nam je važno partnerstvo s producentima u Turkiye", kazala je Vukić.

Koordinatorica za međunarodne odnose Filmskog centra Srbije Una Domazetoski izjavila je da su otvoreni za koprodukciju u svim kategorijama.

Aktivnosti u okviru "12 Punto" nastavljaju se do 23. jula u kinu Feriye.

TRT Balkan / agencije