Turkiye osuđuje ukidanje embarga na oružje administraciji kiparskih Grka

Turkiye osuđuje ukidanje embarga na oružje administraciji kiparskih Grka

Turkiye je snažno osudila američku odluku da ukine embargo na oružje administraciji kiparskih Grka.
Turkiye poziva SAD da preispita odluku.     Foto: AA

"Snažno osuđujemo proširenje odluke koju su Sjedinjene Američke Države donijele u septembru 2020. godine da ukinu embargo na oružje administraciji kiparskih Grka", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye objavljenom u subotu.

"Ova odluka, koja je u suprotnosti s principom jednakosti dviju strana na ostrvu, i koja će dodatno ojačati nepopustljivost strane kiparskih Grka, negativno će uticati na napore da se pitanje Kipra ponovo riješi i dovest će do utrke u naoružanju na ostrvu, nanoseći štetu miru i stabilnosti u istočnom Mediteranu", dodaje se.

SAD je ukinuo trgovinska ograničenja u oblasti odbrane za administraciju kiparskih Grka za fiskalnu 2023. godinu, saopštio je u petak State Department.

"Državni sekretar Antony J. Blinken utvrdio je te potom potvrdio Kongresu da je Republika Kipar ispunila potrebne uslove prema relevantnom zakonodavstvu kako bi omogućila odobrenje izvoza, ponovnog izvoza i transfera odbrambenih materijala", rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Turkiye poziva SAD da preispita odluku


Politika SAD-a zahtijeva uskraćivanje izvoza, ponovnog izvoza ili transfera odbrambenih materijala na Kipar osim ako predsjednik ne odredi i potvrdi pred kongresnim komitetima da tamošnji organi vlasti sarađuju s Washingtonom na implementaciji propisa protiv pranja novca i reformi nadzora finansijske regulative.

Ankara je pozvala SAD "da preispita ovu odluku i da vodi uravnoteženu politiku prema dvije strane na ostrvu".

"Međunarodna zajednica, uključujući SAD, treba da reafirmiše suverenu jednakost i jednak međunarodni status naroda kiparskih Turaka, što je također potvrđeno sporazumima iz 1959-60, i da se ponaša u skladu s tim", navodi se u saopštenju.

“U svakom slučaju, Turkiye će, kao država garant, u skladu sa svojim pravnim i istorijskim odgovornostima, nastaviti da poduzima neophodne korake za postojanje, sigurnost i mir kiparskih Turaka, svim sredstvima."

TRT World