"Dovodimo u pitanje legitimitet i kredibilitet izvještaja", navodi se u saopštenju, optužujući Washington da zatvara oči pred aktivnostima terorističkih organizacija PKK/PYD/YPG i FETO     Foto: AA

Ministarstvo je saopštilo da se Turkiye odlučno nastavlja boriti protiv terorističkih organizacija, posebno PKK/PYD/YPG, FETO, Daesh/ISIS i DHKP-C, u skladu s međunarodnim pravom, poštujući pritom ljudska prava.

Navodi se dalje da Ankara ne prihvata da se "ova pravedna borba" iskrivljuje i odražava u izvještaju na drugačiji način.

"Žalimo što izvještaj samo jednim dijelom uključuje terorističke napade koje je PKK izvela u našoj državi 2022. godine i kršenja ljudskih prava koje je počinila ta organizacija", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je također osudilo američku agenciju zbog toga što nije spomenula da su takozvane "Sirijske demokratske snage", za koje je američka administracija kazala da krše ljudska prava u Siriji, pod kontrolom terorističke grupe PKK/PYD/YPG.

"Dovodimo u pitanje legitimitet i kredibilitet izvještaja", navodi se u saopštenju, optužujući Washington da zatvara oči pred aktivnostima terorističkih organizacija PKK/PYD/YPG i FETO.

"Još jednom naglašavamo da se ovaj izvještaj, koji je jasno oblikovan političkim motivima i potpuno lišen objektivnosti, ne može shvatiti ozbiljno, te pozivamo Sjedinjene Američke Države da se fokusiraju na vlastitu evidenciju o ljudskim pravima“, navodi se.

Ministarstvo je istaklo da Turkiye "ne priznaje ovakve neosnovane i pristrasne optužbe" i da će odlučno nastaviti napore da zaštiti i poboljša prava svojih građana i miliona ljudi koje je primila proteklih godina.

TRT Balkan / agencije