Turkiye je u četvrtak snažno osudila upad izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i krajnje desničarskih doseljenika u džamiju Al-Aksa.     Foto: AA

Turkiye je u četvrtak snažno osudila upad izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i krajnje desničarskih doseljenika u džamiju Al-Aksa.

"Pozivamo izraelske vlasti da na ozbiljan način poduzmu neophodne mjere kako bi obuzdale ove provokacije koje narušavaju svetost džamije Al-Aksa i njen historijski status zasnovan na međunarodnom pravu, te spriječiti eskalaciju napetosti", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"U srijedu su krajnje desničarski jevrejski doseljenici upali u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu)", saopšteno je iz Jerusalemskog vakufa.

Više od 340 doseljenika ušlo je u područje Haram al-Sharifa pod zaštitom izraelske policije.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra grada nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelske snage i fanatični jevrejski doseljenici često vrše upade u džamiju Al-Aksa kako bi provocirali Palestince, a posljednjih godina napadi su postali sve veći i drskiji.

Turkiye snažno podržava rješenje s dvije države, koje podrazumijeva uspostavljanje palestinske države s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom.

TRT Balkan / agencije