"Pozivamo sve relevantne strane da djeluju svjesno i uzdržano i da se pridržavaju međunarodnog prava", dodaje se.    Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je napad Izraela čija meta je bila iranska ambasada u Damasku.

U saopćenju Ministarstva navodi se da je ovo još jedno od mnogih kršenja međunarodnog prava koje čini Izrael.

"Osuđujemo izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku", navodi se u saopćenju te se izražava zabrinutost da će se ovaj napad pretvoriti u sukob koji će zahvatiti čitav region.

"Pozivamo sve relevantne strane da djeluju svjesno i uzdržano i da se pridržavaju međunarodnog prava", dodaje se.

Šest državljana Sirije i sedam Iranaca poginulo je u izraelskom zračnom napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku koja se nalazi u kompleksu iranske ambasade.

Iranska državna televizija objavila je da je sedam iranskih "vojnih savjetnika", od kojih su dvojica bili generali, i šest sirijskih državljana poginulo u napadu za koji se tvrdi da ga je Izrael izveo na iransku diplomatsku misiju u Damasku.

Iranski ambasador u Siriji Hossein Akbari rekao je novinarima nakon napada u ponedjeljak da je zgrada konzularnih poslova napadnuta sa šest raketa iz izraelskih aviona F-35.

Izraelski vojni radio je, međutim, objavio da iranski konzulat nije bio meta napada, već obližnja zgrada koja služi kao vojni štab IRGC-a u Damasku, ne preuzimajući odgovornost za to.

Ranije u utorak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je da "napad Izraela" na zgradu konzulata njegove zemlje u Damasku neće ostati bez odgovora.

TRT Balkan / agencije