Snimatelj Sami Shahada teško je povrijeđen i podvrgnut je operaciji. Reporter Sami Berhum prošao je bez povreda.                Foto: AA

Vlasti Republike Turkiye osudile su današnji napad koji je izraelska vojska izvela na ekipu turskog javnog emitera TRT Arabi u Pojasu Gaze.

“Osuđujemo ovaj podli napad. Ovo je terorizam. Ovaj terorizam mora prestati i zapadni svijet se mora suprotstaviti ovoj brutalnosti što je prije moguće“, rekao je šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun na društvenoj mreži X.

Izraelska vojska danas je gađala vozilo reporterske ekipe TRT Arabi, koje se pripremalo za emitovanje u kampu Nuseirat koji se nalazi usred Pojasa Gaze.

Snimatelj Sami Shahada teško je povrijeđen i podvrgnut je operaciji. Reporter Sami Berhum prošao je bez povreda.

“Izrael gađa novinare i napada slobodu medija kako bi spriječio da se vide njegovi masakri. Indiferentnost međunarodne zajednice prema ovim napadima također ohrabruje Izrael“, dodao je Altun.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme mjere protiv zločina i rekao je da su oni koji ćute protiv ovih sistematskih napada saučesnici u izraelskom zločinu genocida.

Više od 33.600 Palestinaca je ubijeno u Gazi u napadima koje Izrael izvodi od 7. oktobra prošle godine.

TRT Balkan / agencije