Nazvavši napad "barbarskim", Ministarstvo je navelo da je to još jedan dodatak "listi ratnih zločina počinjenih u Gazi".     Foto: TRT World

Turkiye je u nedjelju osudila izraelski napad na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno više od 200 Palestinaca, a stotine su povrijeđene.

"Osuđujemo izraelski napad na izbjeglički kamp Nuseirat u Gazi, u kojem su ubijene stotine palestinskih civila", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

Nazvavši napad "barbarskim", Ministarstvo je navelo da je to još jedan dodatak "listi ratnih zločina počinjenih u Gazi".

"Pozivamo institucije odgovorne za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, posebno Vijeće Sigurnosti UN-a, da ispune svoju odgovornost kako bi zaustavili činjenje ovih zločina od strane Izraela", dodaje se u saopštenju.

Napominje se da se Tel Avivu sudi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) "zbog kršenja obaveza prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine".

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Vladina kancelarija za medije u Gazi saopštila je da je najmanje 210 Palestinaca ubijeno, a više od 400 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na izbjeglički kamp Nuseirat, područja istočno od Deir al-Balah i kampove Al-Bureij i Al-Maghazi u centralnoj Gazi, što se poklopilo s iznenadnim upadom vozila istočno i sjeverozapadno od Nuseirata.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.700 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije