Ponovljen je apel izraelskoj vladi da ne dozvoli takve postupke kojima se narušava status i duhovnost al-Akse.    Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je izraelske zračne napade na Gazu i upade Jevreja u kompleks Al-Akse.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da se najoštrije osuđuju kontinuirani napadi Izraela na civile i upadi u kompleks džamije Al-Aksa.

“Pored napada koje je Izrael pokrenuo na Gazu 5. augusta, a koji su uzrokovali smrt mnogih civila, uključujući i djecu, danas su izraelski zastupnik Itamar Ben-Gvir i grupa fanatičnih Jevreja upali u džamiji Al-Aksa u pratnji izraelske policije. Stoga oštro osuđujemo napade Izraela na civile i upade u kompleks Al-Akse“, navodi se.

"Takve provokativne aktivnosti, koje predstavljaju jasno kršenje statusa quo u Al-Aksi, izazvat će dodatnu eskalaciju napetosti u regionu", dodaje se u saopćenju.

Ponovljen je apel izraelskoj vladi da ne dozvoli takve postupke kojima se narušava status i duhovnost al-Akse.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. avgusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su u izraelskim napadima na Gazu ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene. Ranjene su 253 osobe.

Također, danas je oko 2.200 fanatičnih jevrejskih doseljenika, uključujući izraelskog krajnje desničarskog parlamentarca Itamara Ben-Gvira, upalo u kompleks al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.
Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije