"Ovaj korak predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i principa OSCE-a", saopštilo je Ministarstvo.     Foto: AA

Turkiye je u subotu oštro osudila takozvane izbore održane pod kontrolom ilegalnih armenskih snaga na teritoriju azerbejdžanske regije Karabah.

"Izbori održani na teritoriju regiona Karabah u Azerbejdžanu pod kontrolom ilegalnih armenskih snaga, novi su pokušaj da se jednostrano legitimizira trenutna situacija u regionu, koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Ovaj korak predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i principa OSCE-a", saopštilo je Ministarstvo.

Dalje se navodi da Turkiye osuđuje ove izbore koji se održavaju u periodu kada Azerbejdžan i Armenija nastoje da nastave mirovne pregovore.

U saopštenju se navodi da Turkiye ne priznaje "nelegitimne izbore koji predstavljaju kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Azerbejdžana" te poziva UN i međunarodnu zajednicu da ne priznaju ove izbore.

“Turkiye podržava proces mirovnih pregovora između Azerbejdžana i Armenije i još uvijek vjeruje da će skoro potpisivanje trajnog mirovnog sporazuma dati veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu”, dodaje se.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je prethodno okupirala Armenija, a borbe su okončane dogovorom uz posredovanje Rusije.

TRT Balkan / agencije