Put Pile-Yigitler je humanitarni projekat za poboljšanje direktnog pristupa kiparskim Turcima od sela Pile do njihove domovine.     Foto: MVP TRNC

Turkiye je snažno osudila stav Ujedinjenih naroda i naknadne izjave o putu Pile-Yigitler na Sjevernom Kipru.

„Smatramo neprihvatljivom i oštro osuđujemo fizičku intervenciju vojnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na Kipru (UNFICYP) juče (18. augusta) na suverenoj teritoriji Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK) s ciljem sprečavanja izgradnje put Pile-Yigitler", navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova u subotu.

"U potpunosti podržavamo relevantno saopštenje Ministarstva vanjskih poslova TRNC-a i opravdanu reakciju vlasti TRNC-a", dodaje se. Stav UN-a o putu Pile-Yigitler, humanitarnom projektu za poboljšanje direktnog pristupa za građane TRSK iz sela Pile njihovoj domovini, i njegove naknadne izjave nisu u skladu s nepristrasnim stavom koji se očekuje od mirovnih snaga na ostrvu, saopćilo je Ministarstvo.

Tvrdi se da su snage UN-a doprinijele eskalaciji tenzija, a sebe su predstavile kao žrtvu situacije na terenu.

“Zatvarali oči”

Očekuje se da će mirovne snage UN-a odgovoriti na humanitarne potrebe na ostrvu. "Neobjašnjivo je da je UN, uprkos tome, godinama zatvarao oči pred svršenim činjenicama administracije kiparskih Grka u tampon-zoni, istovremeno sprečavajući kiparske Turke da zadovolje svoje opravdane humanitarne potrebe", navodi se u saopštenju.

Ova situacija jasno pokazuje da Ujedinjene nacije nisu ispunile svoje temeljne dužnosti i funkcije kao što je ravnopravan tretman obje strane na ostrvu i pronalaženje rješenja za sporove, tvrdi Ministarstvo.

Pozvao je UN i njegove mirovne snage da rade na održavanju povjerenja vlasti TRSK i njenog naroda. „Kao država garant, pozivamo mirovne snage UN-a da se suzdrže od akcija i retorike koje bi zasjenile misiju koju obavlja na Kipru skoro 60 godina, da pruži jednak tretman dvjema stranama na Kipru i da poštuje suverenitet i teritorijalnog integriteta TRSK“, saopštilo je Ministarstvo.

TRT Balkan