Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova dodaje se da incident "otkriva nesposobnost i neiskrenost Evropske unije i, posebno, EP-a u borbi protiv terorizma".      Foto: AA

Turkiye je u srijedu kritikovala Evropski parlament (EP) jer je dozvolio prikazivanje propagande terorističke grupe PKK-a tokom plenarne sjednice.

Navodeći da je neprihvatljivo da članovi terorističke grupe PKK-a lako uđu u Evropski parlament i protestuju kako žele, u saopštenju iz turskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je čudno neintervenisanje protiv ovih pojedinaca.

Dodaje se da incident "otkriva nesposobnost i neiskrenost Evropske unije i, posebno, EP-a u borbi protiv terorizma". Poznato je da pristalice PKK-a održavaju proteste ispred Evropskog savjeta i institucija Evropske unije.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe.

TRT Balkan / agencije