Cavusoglu je rekao da se protest ne može klasificirati kao sloboda izražavanja.      Foto: Reuters

"Najoštrije osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu Kur'an danas u Švedskoj, uprkos našim brojnim upozorenjima", navodi se u saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

"Dozvoliti ovaj antiislamski čin, koji cilja muslimane i vrijeđa naše svete vrijednosti, pod izgovorom 'slobode izražavanja' je potpuno neprihvatljivo. Ovo je otvoreni zločin iz mržnje."

Spaljivanje islamske svete knjige izvedeno je danas pod zaštitom švedske policije.

Turkiye je pozvala švedske vlasti da poduzmu neophodne mjere protiv počinitelja zločina iz mržnje, dodatno pozivajući sve države, kao i međunarodne organizacije da preduzmu konkretne korake solidarnosti protiv mržnje usmjerene prema muslimana.

"Ovaj odvratan čin još je jedan primjer alarmantnog nivoa koji su islamofobija i rasistički i diskriminatorni pokreti dosegli u Evropi", navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Zločin protiv čovječnosti

Ranije danas, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu istakao je da se nada da švedske vlasti neće dozvoliti protest koji uključuje spaljivanje Kur'ana.

Cavusoglu je rekao da se protest ne može klasificirati kao sloboda izražavanja.

U međuvremenu, zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turkiye kao odgovor na dozvolu Švedske da se taj čin mržnje održi.

Turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar izjavio je da je neprihvatljivo šutjeti o incidentu.

"Bilo je neophodno potrebne poduzeti mjere predostrožnosti", kazao je Akar.

Portparol predsjednika Turkiye Ibrahim Kalin također je na Twitteru objavio da je spaljivanje primjerka Kur'ana u Štokholmu "zločin iz mržnje i zločin protiv čovječnosti".

"Omogućavanje ovog čina uprkos svim našim upozorenjima podstiče zločine iz mržnje i islamofobiju. Napad na svete vrijednosti nije sloboda već moderno barbarstvo", rekao je Kalin.

Ekstremni desničar Paludan spalio primjerak Kur'ana

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

U jučerašnjem saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turske ambasade.

Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. januara kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur'an i da ga policija ne može zaštititi.

Ipak, kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu i garantovao da će pokriti sve troškove.

U izjavi za SVT, Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje protesta i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar.

Ambasador Švedske pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye


Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye nakon što je taj čin dozvoljen.

Švedska i Finska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

TRT World