Obuka je organizirana u Akademiji za pravosuđe Turkiye u Ankari od 17. do 21. oktobra.     

Obuka je organizirana u Akademiji za pravosuđe Turkiye u Ankari od 17. do 21. oktobra.

U programu obuke učestvovali su glavni tužioci, tužioci, akademski radnici i sudije iz zemalja Balkana, uključujući direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH Arbena Murtezića, direktora Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca bh. entiteta Republike Srpske Tomislava Čavića, predsjednicu Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore Ljiljanu Lakić i direktora Pravosudne akademije Srbije Nenada Vujića.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH Murtezić je tom prilikom kazao da će nastaviti saradnju s TIKA-om i u narednom periodu.

“Ova obuka, koja okuplja sudije i tužioce iz naših zemalja, također je veoma važna u smislu doprinosa saradnji zemalja učesnica obuke.“

Problem prisutan u svim zemljama

Direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca bh. entiteta RS Čavić je izjavio da je trening o borbi protiv droga i stimulativnih supstanci istovremeno i trening o problemu koji je prisutan u svim zemljama.

“Razmjena iskustava u tom pogledu je veoma korisna za saradnju naših zemalja. Mi, kao zemlje regiona, moramo svakako da sarađujemo. Nove informacije i znanja koje ćemo steći kroz edukacije u okviru ove saradnje donijet će nam veliku korist u praksi”, rekao je on.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore Lakić je kazala da ova obuka i trening dolaze u pravo vrijeme.

“Trening o borbi protiv droga i stimulativnih supstanci je zapravo potreba koja ne može više biti samo pitanje izbora. Želim se zahvaliti Akademiji za pravosuđe Turkiye i TIKA-i na organizaciji ove međunarodne obuke o tako važnom pitanju”, rekla je Lakić.

Direktor Pravosudne akademije Srbije Vujić je također izrazio zahvalnost Akademiji za pravosuđe Turkiye i TIKA-i na organizaciji obuke.

“Želim ovom prilikom da vas obavijestim da imamo odlične odnose i saradnju i s TIKA-om i s Akademijom za pravosuđe Turkiye. U narednom periodu moramo pokazati zajedničku volju svih nas u borbi protiv kriminala jer znamo da ‘kriminal ne poznaje granice‘“, kazao je Vujić.

Značaj razmjene iskustava

Potpredsjednik TIKA-e dr. Rahman Nurdun izjavio je da je ovo veoma važna obuka koju su organizirali u saradnji s Akademijom za pravosuđe Turkiye.

“Borba protiv droga i opijajućih supstanci nije borba koju bilo koja zemlja na svijetu može sama dobiti. Stoga je neophodno da u tom pogledu zemlje međusobno sarađuju. Veoma je dragocjeno podijeliti takvo iskustvo“, rekao je on.

Predsjednik Akademije za pravosuđe Turkiye Muhittin Ozdemir istakao je da je ova ustanova nadležna za obuku sudija i tužilaca kao i kandidata za sudije i tužioce.

“Istovremeno, organizujemo usavršavanje za javne službenike koji rade u javnim institucijama kojima je potrebna obuka iz oblasti prava i pravosuđa. Također, naše polje djelovanja su i programi obuke koje organiziramo kako bismo promovisali zajedničko razumijevanje pravde s našim kolegama sudijama i tužiocima u inostranstvu“, kazao je Ozdemir.

Dodao je da postoji ogromna potreba za saradnjom na međunarodnom nivou i među državama kako u borbi protiv kriminala, tako i u pravnim pitanjima.

“Zaista, mnoga kriminalna djela, kao što su ona povezana s drogom, zbog čega smo se i okupili na ovom događaju, mogu se opisati kao prekogranična krivična djela jer takva krivična djela počinju na jednom mjestu, a završavaju u drugoj državi. Ovdje trgovina drogom počinje iz Afganistana i stiže do zapadnih zemalja. Stoga se ovakvi zločini moraju rješavati zajedničkim naporima“, kazao je Ozdemir.
Međunarodni problemi
Ozdemir je naglasio da postoje međunarodni problemi ne samo u pogledu kažnjavanja, već i koji se odnose na finansijske aktivnosti i brakove.
“Zaista, postoje pravni problemi između zemalja kao što su trgovina, brak i porodični zakon. Nova rješenja za ove probleme u nekoj zemlji mogu biti primjer drugim zemljama. Iz tog razloga, sudije, tužioci i institucije koje im pružaju obuku trebaju održavati intenzivnu saradnju“, pojasnio je on.
Kako je kazao, zajednički treninzi i obuka su stoga vrlo važni kako za izgradnju zajedničke pravosudne kulture, tako i za rješavanje problema u oblasti prava i pravosuđa.

TRT Balkan