Okupljeni su nosili turske zastave i uzvikivali slogane podrške Palestini i osude izraelskih napada na Pojas Gaze.     Foto: AA

Veliki skup “Marširamo za slobodu Palestine“ održan je u turskom gradu Trabzonu u organizaciji Palestinske platforme i pod koordinacijom Konfederacije turskih sindikata HAK-IS.

Maršu podrške Palestini pod sloganom “ Odajemo počast našim šehidima i marširamo za slobodu Palestine“ prisustvovali su i resorni turski ministar Yilmaz Tunc, guverner Aziz Yildirim, kao i palestinski ambasador u Ankari Faed Mustafa, zamjenik predsjednika AK Partije i Mustafa Sen i brojni zvaničnici i građani.

Okupljeni su nosili turske zastave i uzvikivali slogane podrške Palestini i osude izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ministar Tunc je u svom govoru rekao da Izrael od 7. oktobra čini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Palestini pred očima cijelog svijeta.

Palestinski ambasador u Ankaru Faed Mustafa zahvalio se organizatorima i svima koji su došli na skup podrške njegovom narodu.    Foto: AA

Ističući da je u Palestini počinjen genocid i da su bebe i djeca ubijana, Tunc je rekao da je više od 20 hiljada Palestinaca je ubijeno, od kojih 70 posto čine djeca i žene.

“Nažalost, dok se djeca masakriraju, ćute međunarodne organizacije, međunarodni sporazumi i države koje tvrde da su potpisale ove sporazume“, rekao je Tunc.

Tunc je kazao da se širom Evrope i svijeta održavaju slični skupovi podrške palestinskom narodu, ali da Izrael nastavlja napade, koristeći neefikasnost i šutnja međunarodnih organizacija.

Istakao da se napori Turkiye da zaustavi krvoproliće u Palestini, spriječi zločine protiv čovječnosti i zaustavi masakr djece nastavlja pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Naš uvaženi predsjednik već dugi niz godina ponavlja da međunarodne organizacije nisu rješenje za probleme čovječanstva. Kada kaže 'Svijet je veći od pet, pravedniji svijet je moguć', on misli na ove dane“, rekao je Tunc.

Zahvalivši se organizatorima marša, Tunc je osudio napade terorističke organizacije PKK i odao počast svim turskim šehidima koji su izgubili živote u terorističkim napadima.

“Turkiye neće biti zaustavljanja u antiterorističkoj borbi dok ne iskorijenimo terorizam. Nastavit ćemo raditi zajedno u nastojanju da Turkiye dovedemo u mirnu budućnost, budućnost bez terorizma“, poručio je Tunc.

Palestinski ambasador u Ankaru Faed Mustafa zahvalio se organizatorima i svima koji su došli na skup podrške njegovom narodu.

Navodeći da su se okupili da iskažu svoj bijes svijetu zbog onoga što se događa u Gazi, ambasador Mustafa je rekao da ne može pronaći riječi da opiše podršku turskog naroda.

“Pozdrav svima iz Jerusalima. To je grad koji volite, zato ste i došli ovdje. Obećavamo vam da ćemo se svi zajedno moliti u Jerusalemu što je prije moguće“, poručio je Mustafa.

TRT Balkan / agencije