Direkcija za komunikacije navela je da se borba Turkiye protiv terorizma nastavlja dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista i eliminisana teroristička uporišta u Iraku i Siriji. Foto: AA

Na sigurnosnom sastanku Turkiye razgovarano je o terorističkom napadu u zoni operacije "Kandža-Katanac" i koracima koje treba preduzeti u borbi protiv terorizma, objavila je turska Direkcija za komunikacije.

U predsjedničkom uredu u Istanbulu u subotu održan je sigurnosni sastanak pod predsjedavanjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ukupno 45 terorista PKK-a, od kojih 36 u sjevernom Iraku i devet u sjevernoj Siriji, neutralizirano je u operacijama pokrenutim nakon podlog napada terorista na sjeveru Iraka, objavila je turska Direkcija za komunikacije.

“Na sigurnosnom sastanku održanom pod predsjedavanjem turskog predsjednika Erdogana razgovarano je o strategijama za borbu protiv terorizma“, navodi se.

Naglašeno je također da je teroristička organizacija PKK-a pretrpjela vrlo teške gubitke.

“Separatistička teroristička organizacija, koja je unutar naših granica dovedena do nestanka, pretrpjela je vrlo teške gubitke kao rezultat naših uspješnih prekograničnih operacija. Nakon što je teroristička organizacija stjerana u ćošak u Siriji i Iraku, pokušaji jačanja organizacije također su dobili zamah“, dodaje se.

Direkcija za komunikacije navela je da se borba Turkiye protiv terorizma nastavlja dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista i eliminisana teroristička uporišta u Iraku i Siriji.

“Turkiye odlučno nastavlja borbu protiv terorističke organizacije PKK/YPG/KCK i njenih pristalica u okviru strategije eliminisanja prijetnji njenom opstanku“, dodaje se u saopštenju.

Sastanak u Istanbulu održan je nakon što je devet turskih vojnika poginulo u petak u terorističkom napadu PKK-a u zoni operacije "Kandža-Katanac" na sjeveru Iraka.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije