Vijeće je naglasilo da će koordinacija i suradnja sa susjednim Irakom biti podignuta na naprednije stepene s proširenjem ugovorne osnove između dviju zemalja.     Foto: AA

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turkiye, sazvano pod predsjedanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, obećalo je eliminirati terorizam, naglašavajući da se "neće dopustiti nijedna svršena činjenica štetna za nacionalnu sigurnost i teritorijalni integritet susjednih zemalja".

Vijeće sigurnosti odlučilo je da će "PKK/PYD/YPG, koji je teritorije koje je uzurpirao u Iraku i Siriji pretvorio u teroristička utočišta, i podrška koja im je pružena, biti eliminirani zajedno sa svim njihovim elementima u regiji", saopćila je nakon sastanka u utorak Direkcija za komunikacije

Vijeće je naglasilo da će koordinacija i saradnja sa susjednim Irakom biti podignuta na naprednije stepene s proširenjem ugovorne osnove između dviju zemalja.

Izraelski rat protiv Gaze

Vijeće je nadalje izrazilo zabrinutost zbog tekućih zločina Izraela u palestinskoj Gazi, osuđujući Tel Aviv i kritikujući nedostatak iskrenog i učinkovitog odgovora Zapada.

"Praksa za suzbijanje glasova koji se dižu iz cijelog svijeta koji pozivaju na okončanje izraelskih zločina protiv čovječnosti razotkrila je neiskrenost onih koji tvrde da podržavaju vladavinu prava, demokraciju i slobodu izražavanja", utvrdilo je Vijeće.

"Suprotno tome, naglašena je važnost povećanja broja zemalja koje priznaju državu Palestinu i nastojanja da se počinitelji masakra pozovu na odgovornost prije pravde", dodaje se.

Regionalna pitanja

Vijeće je razmotrilo i rat u Ukrajini, te su ocijenjene mogućnosti za što skoriju uspostavu pravednog i trajnog mira.

"Istaknuta je važnost nastavka napora za jačanje sigurnosti plovidbe Crnim morem u suradnji s primorskim državama", priopćila je Direkcija za komunikacije.

Vijeće je također istaknulo pozitivne pomake u pregovorima između Azerbajdžana i Armenije, rekavši: "ponovno je potvrđena potpora Turkiye svim iskrenim naporima usmjerenim na uspostavu trajnog mira".

TRT World