Turkiye će nastaviti da se bori protiv masakra u Gazi i podržava pravednu borbu palestinskog naroda, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.          Foto: AA

Turkiye je odbacila "neosnovanu klevetu" izraelskog premijera protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekavši da izraelski zvaničnici "nemaju pravo da govore o zakonu".

"Izraelski zvaničnici, koji su ušli na mračne stranice historije ugnjetavanjem i masakrima počinjenim nad palestinskim narodom, nemaju pravo govoriti o zakonu", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova u srijedu.

"(Izraelski premijer) Benjamin Netanyahu i (ministar vanjskih poslova) Eli Cohen, kojima je neugodno zbog istine koja se iznosi, neće moći prikriti vlastite zločine svojim neosnovanim klevetama o Recepu Tayyipu Erdoganu, predsjedniku Republike Turkiye", dodaje se.

Podstrekači i izvršioci zločina protiv čovječnosti, koji su izazvali duboko ogorčenje svjetske javnosti, prije ili kasnije će biti suđeni, ističu u Ministarstvu.

"Izraelske vlasti, koje su već izgubile legitimitet u savjesti čovječanstva, neće moći prikriti zločine koje su počinili bombardiranjem bolnica i ubijajući žene i djecu pred cijelim svijetom i neće moći skrenuti pažnju", rečeno je.

Turkiye će nastaviti da se bori protiv masakra u palestinskoj Gazi i podržava pravednu borbu palestinskog naroda, dodalo je Ministarstvo.

TRT Balkan