Ministarstvo je navelo kako Turkiye nastavlja podržavati “rješenje ovog rata, koji poprima zastrašujuće oblike, bazirano na miru, koji se može postići pregovorima“.     Foto: AA

Turkiye je rano u subotu saopćila da odbacuje odluku Rusije o aneksiji četiri ukrajinske regije, kao što nije priznala ni aneksiju Krima 2014. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye navelo je kako odluka Moskve predstavlja kršenje uspostavljenih principa međunarodnog prava i da kao takva ne može biti prihvaćena.

“Turkiye nije priznala rusku aneksiju Krima na nelegitimnom referendumu 2014. godine, te pokazala snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine u svakoj prilici. U skladu s tim stavom usvojenim 2014. godine, odbacujemo odluku Rusije da anektira regije u Ukrajini Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje“, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo je navelo kako Turkiye nastavlja podržavati “rješenje ovog rata, koji poprima zastrašujuće oblike, bazirano na miru, koji se može postići pregovorima“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je saopćio pripajanje spomenutih regija Rusiji.
Putin je kazao kako su referendumi održani, a ljudi napravili izbor.

TRT Balkan / agencije