Ankara pomno prati debate o putu Lachin na južnom Kavkazu, te razumije legitimnu zabrinutost Azerbejdžana i očekuje da će Armenija izbjegavati provokativne korake, saopšteno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.         Foto: AA

Ankara pomno prati debate o putu Lachin na južnom Kavkazu, te razumije legitimnu zabrinutost Azerbejdžana i očekuje da će Armenija izbjegavati provokativne korake, saopšteno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

"Turkiye pomno prati dugogodišnje debate o putu Lachin i razumije legitimnu zabrinutost Azerbejdžana po tom pitanju. Nažalost, ove zabrinutosti koje je Azerbejdžan dugo vremena glasno izražavao nisu uzete u obzir, a kao rezultat toga, Azerbejdžan je preduzeo mjere koje smatra prikladnim u okviru svojih suverenih prava", navodi se u saopštenju ministarstva.

Azerbejdžan je pozvao zemlje i međunarodne organizacije koje su dale antiazerbejdžanske izjave da poštuju njegov suverenitet i teritorijalni integritet, posebno u vezi sa razvojem događaja u Karabahu i na koridoru Lachin, jedinom kopnenom putu koji Armeniji omogućava pristup regionu Karabaha.

Uprkos tekućim pregovorima o mirovnom sporazumu nakon rata 2020. godine, tenzije između Bakua i Jerevana porasle su posljednjih mjeseci u vezi s cestom Lachin, kao i azerbejdžanskom uspostavom graničnog prelaza na putu.

"Nema opravdanja za kritike na račun Azerbejdžana u vezi sa putem Lachin", navela je Turkiye.

U saopštenju ministarstva se dodaje da Baku čini "maksimalne napore" u dobroj vjeri u pogledu humanitarnih razloga, uključujući medicinski transport.

"Naše očekivanje od Armenije je da izbjegne provokativne korake, da prizna teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana, da podrži upotrebu 'Agdam-Khankendi' i drugih alternativnih načina za zadovoljavanje potreba jermenskog stanovništva u Karabahu, kao i da podrži napore da reintegriše jermensko stanovništvo Azerbejdžana", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye.

Dodaje se da Turkiye smatra da za osiguranje mira i stabilnosti u regionu treba podržati teritorijalni integritet, suverenitet i humanitarne napore Azerbejdžana i izbjegavati radnje koje pogoršavaju situaciju.

TRT Balkan / agencije