Turkiye "neće zaboraviti" masakr nad stotinama azerbejdžanskih građana koji su 1992. počinile armenske snage, kaže ministar vanjskih poslova Cavusoglu.

Masakr u Hodžaliju 1992. bio je “zločin protiv čovječnosti”, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Osuđujemo ubistvo svoje azerbejdžanske braće u Hodžaliju prije 31 godinu, i još jednom se milosrdno prisjećamo svojih mučenika”, rekao je Cavusoglu u objavi na društvenoj mreži Twitter na 31. godišnjicu nasilnog napada u kojem su armenske snage ubile stotine azerbejdžanskih građana.

"Nismo zaboravili zločin protiv čovječnosti počinjen u Hodžaliju, nećemo zaboraviti", rekao je, naglasivši da Turkiye dijeli bol Azerbejdžana.

Više od 600 ljudi ubijeno je u jednom od najkrvavijih napada Armenije na azerbejdžanske civile u regiji Karabah.

Armenske snage zauzele su grad Hodžali 26. februara 1992. nakon što su ga napale teškom artiljerijom i tenkovima, uz pomoć pješačkog puka.

U dvosatnoj armenskoj ofanzivi ubijeno je 613 Azerbejdžanaca, uključujući 106 žena i 63 djece, a 487 drugih je teško povrijeđeno.

U odvojenom saopćenju tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je sudbina onih koji su nestali nakon masakra još uvijek nepoznata.

Prema azerbejdžanskim podacima, oko 150 od 1.275 Azerbejdžanaca koje su zarobili Armenci i dalje se vodi kao nestalo.

“Još uvijek u svojim srcima osjećamo bol svoje azerbejdžanske braće, koji su ubijeni u Hodžaliju prije 31 godinu. Osuđujemo ovaj zločin protiv čovječnosti, koji je u historiju ušao kao crna mrlja”, saopćilo je ministarstvo.​​​​​​​

TRT Balkan