Ates, kodnog imena Renas Amed, pridružio se terorističkoj grupi PKK u Evropi 2014. godine.      Foto: AA

Turski obavještajni timovi neutralizirali su visokorangiranog teroristu YPG/PKK u Qamishliju na sjeveru Sirije, rekli su sigurnosni izvori u četvrtak.

Nacionalna obavještajna organizacija MIT neutralizirala je Murata Atesa, teroristu PKK/YPG odgovornog za logistiku i finansije u gradu Qamishli, rekli su izvori pod uvjetom da ostanu anonimni.

Ates, kodnog imena Renas Amed, pridružio se terorističkoj grupi PKK u Evropi 2014. godine. Izvodio je oružane aktivnosti u oblastima Qandil, Avashin i Gara u sjevernom Iraku u periodu 2014-2016.

Terorista je učestvovao u pokušajima infiltracije u turske oružane snage i preselio se u Siriju 2016. godine, rekli su izvori.

Ates je ove godine počeo da radi kao takozvani finansijski referent vojnih bolnica na području Jazira i bio je među teroristima koji su rukovodili ilegalnim prometom novca.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je njen sirijski ogranak.

TRT Balkan / agencije