Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora.            Foto: AA

Četvoro terorista PKK/YPG-a neutralizirano je u zoni operacije "Štit Eufrata" u sjevernoj Siriji, saopćilo je u srijedu Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye.

"Provokacije terorista neće ostati bez odgovora. Naše herojske turske oružane snage neutralizirale su četvoro terorista PKK/YPG-a koje su otkrili u regiji operacije 'Štit Eufrata'", saopćeno je iz ministarstva.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grančica" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je njen sirijski ogranak.

TRT Balkan / agencije