"Žandarmerija je neutralisala ukupno 11 terorista u posljednjih devet dana", naveo je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.      Foto: AA

"Dvoje takozvanih vođa terorističke grupe PKK, od kojih se jedan nalazio na 'crvenoj' listi najtraženijih terorista u zemlji neutralisani su u istočnoj Turkiye", rekao je u ponedjeljak turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

“Sultan Dag, kodnog imena Beritan Amara, koji se nalazio na 'crvenoj' listi, i Zeynep Nibat, kodnog imena Zeynep Cudi, neutralisani su u operaciji 'Bozdogan-45' koja je izvedena u ruralnom području provincije Batman“, rekao je Yerlikaya.

Ministar je dodao da su teroristi učestvovali u ukupno devet terorističkih akata, u kojima je poginulo šest pripadnika turskih snaga bezbjednosti, a 19 ih je povrijeđeno.

Yerlikaya je dodao da je žandarmerija neutralisala ukupno 11 terorista, uključujući dvojicu u crvenoj kategoriji, četiri u narandžastoj i dva u sivoj kategoriji, u posljednjih devet dana.

Lista potjernica Turkiye podijeljena je u pet kategorija označenih bojama, od kojih je crvena najtraženija, a slijede plava, zelena, narandžasta i siva.

PKK-a je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije