Nakon ubistva devet turskih vojnika u petak u terorističkom napadu na sjeveru Iraka, snage sigurnosti počele su obračun s teroristima PKK/YPG-a.      Foto: AA Archive

Ukupno 77 terorista PKK/YPG-a je neutralisano, a 78 meta, uključujući naftna postrojenja pod kontrolom terorističkih grupa, skloništa i pećine uništene su u zračnim napadima na sjeveru Iraka i Sirije, izjavio je u ponedjeljak turski ministar odbrane Yasar Guler.

“Ukupno 78 ciljeva, uključujući pećine, skloništa, skrovišta i naftna postrojenja za koje se procjenjuje da ih koriste separatističke terorističke organizacije i za koje se vjeruje da sadrže teroriste na odgovornim nivoima, uništeno je kroz zračne operacije u regionima Metina, Hakurk, Gara i Kandil u sjevernom Iraku, kao i u sjevernoj Siriji. Ukupno 77 terorista je također neutralisano”, rekao je Guler na videokonferenciji sa visokorangiranim komandantima Oružanih snaga Turkiye.

Dodao je da će se borba njegove zemlje protiv terorizma nastaviti intenzivnije.

"Ove operacije osiguravaju da krv naših mučenika ne ostane uzaludna. Naša borba protiv terorizma nastaviće se intenzivnije sve dok ne bude nijednog teroriste. Ne treba sumnjati da će se gonjenje nastaviti odlučno i posvećeno, posebno protiv terorističkih organizacija kao što su PKK, YPG, FETO i ISIS, s konceptom iskorjenjivanja terorizma na njegovom izvoru”, dodao je.

Među komandantima koji su učestvovali na konferenciji su i načelnik Generalštaba general Metin Gurak, komandant mornaričkih snaga admiral Ercument Tatlioglu, komandant kopnenih snaga general Selcuk Bayraktaroglu i komandant zračnih snaga general Ziya Cemal Kadioglu.

Guler, koji je obaviješten o tekućim aktivnostima, posebno o antiterorističkim operacijama, dao je instrukcije o predstojećim akcijama.

Turske vlasti koriste izraz "neutralisati" kako bi implicirale da su se teroristi o kojima je riječ predali, ubijeni ili su zarobljeni.

Nakon ubistva devet turskih vojnika u petak u terorističkom napadu na sjeveru Iraka, snage sigurnosti počele su obračun s teroristima PKK/YPG-a.

Teroristi PKK-a se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turkiye. Grupa također ima sirijski ogranak, poznat kao YPG.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK - koju su Turkiye, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju — odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.​ ​​​

TRT Balkan / agencije