Poručeno je i da Izrael treba prestati gađati stanovnike Gaze.    Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye saopštilo je da najoštrije osuđuje napad na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi.

"Najoštrije osuđujemo napad koji je Izrael danas izveo na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi. Nema opravdanja za takav napad, a prethodno su izraelskim vlastima podijeljene sve potrebne informacije, uključujući i koordinate ove ustanove, koja je jedina bolnica za pacijente oboljele od raka u Gazi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Opsada i ovi nehumani napadi, koji imaju za cilj da palestinskom narodu u Gazi oduzmu njihova najosnovnija prava, jasno krše međunarodno pravo", istakli su iz MVP-a Turkiye.

Poručeno je i da Izrael treba prestati gađati stanovnike Gaze.

Izraelski borbeni avioni direktno su pogodili bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze, uzrokujući veliku štetu, rekao je u ponedjeljak direktor bolnice dr. Subhi Skaik.

"Izraelski borbeni avioni bombardirali su treći sprat bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva, jedine bolnice u Gazi za pacijente koji boluju od raka," rekao je dr. Skaik.

Dodao je da je izraelsko bombardovanje "izazvalo veliku štetu, jer je požar izbilo na podu prije nego što je ugašen".

U ranijem saopštenju naveo je da je izraelska vojska proteklih dana više puta bombardovala područje blizu bolnice.

Turska vlada je finansirala izgradnju bolnice u periodu 2011-2017, čime je ova ustanova postala najveća bolnica u Palestini površine od 34.800 kvadratnih metara na šest spratova i kapaciteta od 180 kreveta.

TRT Balkan / agencije