Iz Baykara su saopćili da razvoj borbenog bespilotnog aviona nastavljaju u sopstvenim kapacitetima i prema planiranom rokovima.     Foto: AA

Turska odbrambena kompanija Baykar izvela je još jedan uspješan test leta bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelma, a riječ je o petom uspješnom testu u kojem je ova domaća turska letjelica testirala identifikacijski sistem tako što je let i manevre ivela pri velikim brzinama i zatvorenog trapa za slijetanje.

Iz Baykara su saopćili da razvoj borbenog bespilotnog aviona nastavljaju u sopstvenim kapacitetima i prema planiranom rokovima.

Bayraktar Kizilelma uspješno je izveo svoj prvi let bez stajnog trapa, tako što se trap automatski zatvorio u trup aviona nakon polijetanja. Time je završena još jedna važna faza projekta i testiranja aviona.

Prvi turski bespilotni borbeni avion i ovaj testni let je izveo u centru za obuku i testiranje AKINCI u distriktu Corlu u Tekirdagu.

U okviru testnog leta, avion je izveo i brza nadlijetanja na malim visinama, a uspješno su testirani i sistemi identifikacije pri tim manevrima u zraku.

Serijska proizvodnja počinje naredne godine

Baykar je proizveo dva prototipa Bayraktar Kizilelma aviona, a serijska proizvodnja ovog ratnog aviona najavljena je za 2024. godinu.

Bayraktar Kizilema i borbena bespilotna letjelica Bayraktar TB3 zauzeli su svoja mjesta na i na palubi turskog broda TCG Anadolu, koji će biti prvi borbeni bespilotni brod na svijetu, a svečanost tim povodom održana je 10. aprila. Testni letovi sa tog broda bi trebali početi 2025. godine.

Brod TCG Anadolu javnost može vidjeti u istanbulskoj luci Sarayburnu do 23. aprila, a na njegovoj palubi i bespilotje letjelice Bayraktar Kizilelma i Bayraktar TB3, a sve su to novi proizvodi rastuće turske odbrambene industrije.

Svega godina trebala da prototip poleti

Kompanija Baykar je projekt razvoja i proizvodnje prvog turskog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelma počela 2021. godine i to u potpunosti vlastitim sredstvima i kapacitetima.

Projekt Bayraktar Kızılelma, koji je Baykar pokrenuo sa 100 posto dioničkog kapitala, započeo je 2021.

Prvi prototip s oznakom TC-OZB sišao je s proizvodne trake 14. novembra 2022. godine i prebačen je u Centar za letačku obuku i testiranje AKINCI u Corluu.

Uspješno kompletirajući sve testove na tlu, ovaj avion je prvi let izveo je 14. decembra 2022. godine. Svega godina je trebala turskim stručnjacima da naprave i u zrak podignu avaj avion, koji je 15. aprila izveo četvrti testni let.

Bayraktar Kizilelma namijenjen je za borbena dejstva zrak-zrak i zrak-zemlja, a turski stručnjaci u njega inkorporiraju i proizvode umjetne inteligencije. Krasit će ga i slaba vidljivost i teška uočljivost na radarima. Ovaj revolucionarni proizvod turske odbrambene industrije polijeće sa veoma kratke piste i može polijetati i slijetati na palube brodova nosača.

Njegova težina pri polijetanju iznosi 8,5 tona i ima nosivost od 1.500 kilograma, a koristit će bogati arsenal turskog oružja i projektila.

Uspješan izvoz

Turska kompanija Baykar je pretekla konkurente iz SAD-a, Evrope i Kine i ove godine potpisala sporazum i počela izvoz bespilotnih borbenih letjelica TB2 u Kuvajt u vrijednosti od 370 miliona dolara.

Baykar tri četvrtine prihoda ostvaruje izvozom, a sve svoje projekte od početka do danas provodi vlastitim sredstvima, uključujući i proces istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica od 2003. godine.

Prošle godine je ova kompanija ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,4 milijardi dolara. Sporazume za izvoz bespilotne borbene letjelice TB2 do sada je potpisala sa 28 država.

TRT Balkan / agencije