Guler je rekao da Turkiye prioritet stavlja na očuvanje sigurnosnog okruženja i stabilnosti na Kavkazu, kao i na brzu implementaciju projekata koji će doprinijeti razvoju regiona.          Foto: AA

Turkiye se trudi osigurati mir i stabilnost od Crnog mora do Bliskog istoka, saopšteno je iz Ankare.

"U vrijeme kada napetosti rastu i sukobi se povećavaju širom svijeta, kao Turkiye ulažemo intenzivne napore da mir i stabilnost prevladaju od Crnog mora do Afrike, od Bliskog istoka do Kavkaza", izjavio je turske ministar odbrane Yasar Guler u nedjelju tokom svog govora povodom obilježavanja 18. marta, Dana pobjede i sjećanja na šehide u Canakkaleu.

Guler je rekao da je Turkiye postala "efikasan akter" u osiguravanju globalnog mira i stabilnosti kroz višedimenzionalnu diplomatiju pod vođstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dodao je da je zemlja postala "nezaobilazan član" pregovaračkog stola i međunarodnog okvira sigurnosti.

"Umjesto ograničenih i privremenih operacija u prošlosti, danas provodimo kontinuirane i sveobuhvatne operacije usmjerene na iskorjenjivanje izvora terorističke prijetnje, nanoseći značajne udarce terorističkim organizacijama", rekao je.

"Da nismo sada tu gdje jesmo, napadi ovih organizacija na našu državu i naciju bi se nastavili kao i prije i ne bi se ostvarilo trenutno okruženje stabilnosti", dodao je ministar.

Guler je ponovio odlučnost Ankare da se odlučno i čvrsto bori protiv terorizma radi mira i sigurnosti zemlje.

Turkiye je stalna podrška TRSK-u

Guler je rekao da će Turkiye nastaviti podržavati legitimne interese Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK).

"Kao i prije, nastavit ćemo biti prisutni na otoku radi sigurnosti, mira i stabilnosti, te podržati legitimne interese naše bratske države, Turske Republike Sjeverni Kipar, u svim okolnostima", obećao je.

"Istovremeno s našom borbom protiv terorizma, odlučno štitimo i naša prava i interese u našoj plavoj domovini. U tom kontekstu, nastavljamo s našim aktivnostima na Kipru u okviru Sporazuma o garancijama i savezu, koji su naši nacionalni problemi. Želim ponoviti da je potvrda stečenih prava naše braće kiparskih Turaka, kao što su suverena ravnopravnost i jednaki međunarodni status, neophodna za nas", dodao je.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Također je pozvao svoje kolege da napuste "zastarjelu, status quo orijentisanu i provokativnu retoriku," te umjesto toga pristupe rješavanju razumski i logički, uzimajući u obzir historijske i sadašnje realnosti.

Ankara teži održavanju procesa s Atinom jačanjem dobrosusjedskih odnosa, dijalogom i pozitivnim agendama u okviru Atinske deklaracije, rekao je Guler, dodajući da Turkiye nikada neće kompromitirati svoja nacionalna prava i interese u potrazi za mirnim rješenjem.

"Stoga naglašavamo važnost usvajanja konstruktivnog stava i neophodnosti suzdržavanja od izjava koje bi mogle naštetiti procesu", dodao je ministar.

Pravedno dijeljenje resursa

Rekao je da Turkiye prioritizira održavanje sigurnosnog okruženja i stabilnosti na Kavkazu, kao i brzoj implementaciji projekata koji će doprinijeti razvoju regiona.

"S ovim razumijevanjem, nastavit ćemo podržavati našu bratsku naciju Azerbejdžan s principom dvije države, jedan narod, stojeći ujedinjeni s njima u svim okolnostima," obećao je ministar.

Aktivnosti Turkiye na Mediteranu se nastavljaju intenzivno, rekao je, dodajući da će zemlja, s najdužom obalom na Mediteranu, održati principijelni stav u područjima morske jurisdikcije, s ciljem očuvanja jednakih suverenih prava i osiguranja "pravednog dijeljenja resursa".

"S druge strane, preduzeli smo i nastavljamo preduzimati značajne inicijative u regiji putem sporazuma potpisanog s našim susjedima Libijom na Mediteranu," rekao je.

Podrška ljudima u Gazi

Turkiye je pružila svu potrebnu podršku i pomoć, prije svega putem zračnog transporta, za hitne medicinske, prehrambene i humanitarne potrebe stanovništva Gaze, izjavio je Guler.

"U posljednje vrijeme, naši odnosi s Egiptom su dobili zamah i pozitivno napreduju. U međuvremenu, pod naporima predsjednika Erdogana, aktivno sudjelujemo u inicijativama za okončanje izraelske agresije i masakra u Gazi", rekao je.

Rekao je da nedavno potpisani vojni sporazum o saradnji sa Somalijom predstavlja vrijedan korak ka unapređenju sigurnosti i stabilnosti regije, uz kontinuirano vojno obučavanje, pomoć i savjetodavne aktivnosti Ankare u tom području.

Održavanje ravnoteže u Crnom moru

"U Ukrajini, dok svjedočimo drugu godišnjicu od početka razornog sukoba, Turkiye ostaje nepokolebljiva u svojim višedimenzionalnim naporima da okonča rat, nastavljajući s istom odlučnošću od samog početka", dodao je.

Turkiye je "marljivo, odgovorno, nepristrasno i nepokolebljivo" ispoštovala Montreuxsku konvenciju u smanjenju napetosti i održavanju ravnoteže u Crnom moru, i zemlja će to čvrsto nastaviti činiti i ubuduće, rekao je Guler.

"Pored svega toga, značajno doprinosimo uspostavljanju sigurnosti, mira i spokoja u zemljama našeg zaleđa poput Katara, Kosova, Bosne i Hercegovine i mnogih drugih regiona", napomenuo je ministar.

TRT Balkan