Turkiye je pozvala međunarodne sudove da pozovu izraelsku vladu na odgovornost.     Foto: AA

Turkiye je u ponedjeljak obilježila Svjetski dan humanitarne pomoći osudom ofanzive Izraela na Gazu, u kojoj je u posljednjih 10 mjeseci ubijeno više od 40.000 ljudi, naglašavajući potrebu da Izrael snosi odgovornost.

"Odajemo počast onima koji požrtvovano služe u svakom kutku svijeta", saopštilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži X, odajući počast humanitarnim radnicima.

Ministarstvo je optužilo Izrael da je počinio zločine protiv čovječnosti.

"Pošto je masakrirao više od 40.000 nevinih Palestinaca, uglavnom žena i djece, u Gazi, Izrael nastavlja neselektivno ubijati humanitarne radnike i volontere, posebno osoblje UNRWA-e (Agencije Ujedinjenih nacijaza palestinske izbjeglice)", navelo je Ministarstvo.

Turkiye je pozvala međunarodne sudove da pozovu izraelsku vladu na odgovornost.

"Na Svjetski humanitarni dan, ponavljamo da krvava Netanyahuova vlada mora biti pozvana na odgovornost što prije", navodi se u objavi.

Svjetski humanitarni dan je godišnja manifestacija koju obilježava Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN), u spomen na godišnjicu bombaškog napada u 2003. godini na sjedište UN-a u Bagdadu u Iraku, u kojem je poginulo 22 pripadnika osoblja UN-a. Time se odaje počast svima onima koji se suočavaju s opasnostima prilikom pružanja humanitarne pomoći.

Prema podacima UN-a, 2023. je bila najsmrtonosnija godina za humanitarne radnike, a 2024. bi mogla biti još smrtonosnija.

Uprkos univerzalno prihvaćenim međunarodnim zakonima koji regulišu vođenje oružanog sukoba i ograničavaju njegov uticaj, kršenja ovih zakona nastavlja se u nesmanjenom, neospornom i nekontroliranom obimu. Dok civili, uključujući humanitarne radnike, plaćaju najveću cijenu, počinitelji i dalje izbjegavaju pravdu.

Broj ubijenih Palestinaca u napadima koje je izraelska vojska izvela na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 40.139, objavilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije