Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan dodijelio je Medalje za požrtvovanost timovima koji su pomogli u akcijama spašavanja nakon zemljotresa.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uručio je medalje domaćim i stranim spasilačkim timovima koji su doprinijeli naporima potrage i spašavanja nakon snažnog zemljotresa 6. februara koji je pogodio južnu Turkiye, pri čemu je poginulo više od 50.000 ljudi.

"Danas ćemo uručiti medalje domaćim i stranim timovima za traganje i spašavanje koji su se žrtvovali nakon zemljotresa 6. februara", rekao je Erdogan na ceremoniji dodjele predsjedničke medalje i ordena za istaknuti humanitarni rad.

On je rekao da će 55.000 ljudi, koji su postali "simbol borbe" nakon zemljotresa, biti nagrađeni medaljama i ordenom.

Navodeći da su zemljotresi bili jedna od najrazornijih prirodnih katastrofa ne samo u Turkiye, već i u historiji čovječanstva, Erdogan je rekao:

"Molimo se da se ni naša zemlja ni bilo koja druga zemlja na svijetu ne suoči s katastrofama poput ove koja se dogodila 6. februara. Ne želimo da iko prolazi kroz ono što smo mi doživjeli".

Erdogan je rekao da je 11.320 ljudi iz 90 zemalja došlo u Turkiye nakon zemljotresa, a 60 zemalja i međunarodnih organizacija poslalo je oko 250.000 šatora u područje, navodeći: "Poznajemo sve naše prave prijatelje".

"Nastavićemo sa našim naporima dok rane potpuno ne zacijele i tragovi zemljotresa se potpuno ne izbrišu", naglasio je predsjednik Turkiye.

TRT Balkan / agencije