Erdogan je rekao da je većina ostataka od potresa očišćena i da je započeo proces izgradnje preko 105.000 rezidencija i seoskih kuća nakon katastrofe.       Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan je u nekoliko navrata učestvovao u uručivanju ključeva obnovljenih ali i iznova sagrađenih kuća za žrtve zemljotresa u Turkiye.

Tom prilikom predsjednik se osvrnuo i na muslimanski sveti mjesec Ramazan, koji je kako kaže protekao teška srca u Turkiye zbog gubitaka u potresima 6. februara.

“Mi liječimo rane katastrofe stoljeća solidarnostom stoljeća”, poručio je predsjednik Erdogan.

„Planiramo da izgradimo 650.000 novih domova, uključujući 507.000 rezidencija i 143.000 seoskih kuća, u zoni zemljotresa. Isporučit ćemo ih 319.000 njihovim vlasnicima u roku od godinu dana”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je većina ostataka od potresa očišćena i da je započeo proces izgradnje preko 105.000 rezidencija i seoskih kuća nakon katastrofe.

"Kako se tragovi potresa uklanjaju, život u regionu se postepeno vraća svom normalnom ritmu", dodao je.

"Do sada smo započeli proces izgradnje više od 105.000 stambenih jedinica", poručio je predsjednik Erdogan.      Foto: AA

Predsjednik Erdogan je u subotu podsjetio kako je prošlo 75 dana od razornih zemljotresa te kako su obišli sva područja pogođena zemljotresom.

Rekao je kako su za 45 dana već završili 10 seoskih kuća, čije su ključeve predali njihovim vlasnicima 60 dana nakon što je položen kamen temeljac.

"Želim da ove seoske kuće, koje su svojom arhitekturom, konstrukcijom i svim drugim karakteristikama zaista lijepa djela, budu od koristi domaćinima", podvukao je Erdogan.

"Do sada smo započeli proces izgradnje više od 105.000 stambenih jedinica (u pogođenom području). Za gotovo polovicu smo postavili temelje", kazao je turski predsjednik.

Erdogan je govorio i planovima za budućnost u kontekstu zaštite od zemljotresa i kada je riječ o Istanbulu.

"Nedavno smo s našom nacijom podijelili dobre vijesti o novoj kampanji urbane transformacije u Istanbulu. Našoj braći i sestrama iz Istanbula, koji žive u rizičnim zgradama, predstavili smo ponudu u kojoj ćemo pola troška prenamjene pokriti mi kao država, a drugu polovicu je vrlo povoljno, uvjetno zaduživanje. Cilj nam je ne ostaviti nijednu rizičnu zgradu u Istanbulu u pet godina transformacijom oko 300.000 stambenih jedinica godišnje uz studiju koju treba provesti", rekao je Erdogan.

Dana 6. februara, potresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su brojne turske provincije, odnijevši preko 50.000 života. Oko 14 miliona ljudi u Turskoj je pogođeno potresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

TRT Balkan